Новини

Новини /
на головну мапа сайту контакти

Яким нам запам’ятався І семестр

Непомітно і швидкоплинно підійшов до свого  рубежу 2014 рік. Яким він був? На це запитання, мабуть, у кожного з нас є своя відповідь. Але яким він був для методичної комісії гуманітарних дисциплін Комунального закладу Київської обласної ради «Київський обласний ліцей-інтернат фізичної культури і спорту», ми з вами спробуємо згадати.

Науково-методична робота педагогів нашого закладу – це цілісна система взаємопов’язаних дій, які забезпечують безперервний розвиток творчої особистості вчителя, формування єдиного колективу педагогів – дослідників, а  в кінцевому результаті – підвищення креативного освітнього рівня навчального закладу. Творче кредо педагогів можна означити афоризмом Г.Сковороди: «Бери вершину – і матимеш середину».

Зростання професійної активності педагогів відбувається через знайомство з передовим педагогічним досвідом,тому ми організовуємо різноманітні сучасні форми роботи. Ми хочемо виділити круглий стіл «Підвищення ролі завдань у формуванні інтересу до навчання» (Фіялко О.П.), психолого –педагогічний семінар «Чи легко бути учнем?» (Корнійчук О.С.), семінар «Актуальні питання патріотичного виховання» (Смоляр І.В.), педагогічне інтерв’ю «Сучасні педагогічні технології» (Корнійчук О.С.).

МЕТОДИЧНА КОМІСІЯ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН

Підсумовуючи, можна з гордістю сказати, що в цьому семестрі  вчителі нашої методичної комісії  підготували методичні бюлетні  «Використання інформаційних технологій навчання у процесі вивчення географії» (Котелянець І.І.) та провели психолого-педагогічний семінар «Чи легко бути учнем?» (Жихарєва Т.В.), круглі столи «Класні керівники та вчителі-предметники. Взаємодія необхідна» (Скоропадська С.О.), «Помилки вчителя та як їм запобігти» (Пушка С.І.),   семінари «Виховання екологічних ціннісних орієнтацій   у процесі вивчення географії» (Котелянець І.І.), «Методика проведення тренінгових занять» (Волик Г.П.),  та «Про роботу з учнями, що мають прогалини в знаннях» (Скоропадська С.О.).    Були проведені тижні педагогічної майстерності вчителів природничих та фізико-математичних дисциплін.  Тиждень природничих дисциплін наповнений  був майстер-класами з миловаріння, з  виготовлення прикрас інтер’єру з природного матеріалу, з виготовлення панно «Географія з ароматом кави».

МЕТОДИЧНА КОМІСІЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

Свою майстерність вчителі висвітлювали у методичних бюлетенях «Ігрові елементи на уроках української мови та літератури» (Мельник О.А.), «Співпраця вчителів, батьків та учнів – крок до успіху» (Курманчук О.С.), «Форми організації самостійної роботи на уроках» (Фіялко О.П.),які наголошують на інноваційних педагогічних технологіях як необхідній  умові сучасної якісної освіти.

Немає неталановитих дітей, є діти, в яких не виявлено талант. Завдання вчителя – виявити талант учня, спрямувати його в потрібне русло і розвивати,тому вчителі методичної комісії стимулюють учнів до участі в предметних олімпіадах та Всеукраїнських предметних конкурсах,а саме: конкурс з української мови ім. П. Яцика, конкурс творчих робіт «Ліцей - моя рідна домівка», конкурс «Естафета добра», предметна олімпіада з української мови та літератури,світової літератури, англійської мови, історії, Всеукраїнська олімпіада з англійської мови «Олімпус».

Цей тиждень був багатим на  виховні заходи,   такі як: «У гостях у Шерлока Холмса» та «Географія чаю», які   відзначились цікавість та  кропіткою роботою вчителів та учнів при їх підготовці.     Тиждень фізико-математичних дисциплін проходив напередодні канікул та новорічних свят. Тому основний акцент тижня був зроблений на зимові атрибути, такі як: прикрашання ялинки за допомогою геометричних композицій, вирізання сніжинок, як явища симетричного, на сніг як явище фізичне та кулінарне.  Вчителі методичної комісії  вже розпланували наступний рік. Завдання №1 - підвищити якість дистанційного навчання. 

 А відпочити після насиченого І-го семестру 2014/2015 навчального року, вчителі зможуть під час  екскурсії до «Пінчук Арт центру», театру Саксаганського, майстер-класу сценічної майстерності, які їх чекають уже на канікулах.

 Підготувала голова МК Усова А.А.

В цьому семестрі вчителі та учні організували та провели тижні педагогічної майстерності з української мови та літератури, світової літератури та англійської мови, на яких були представлені: навчально-виховний захід «Вишиванка на подіумі», естафета добра «Україна – диво калинове», проектна робота «Відомі українці», творча зустріч з автором поетичних творів Г.Савчук, свято до Дня української писемності «Мова рідна, слово рідне», літературний бій «Творчість М.Лєрмантова», конкурс тематичних газет «Зарубіжні письменники», виставка стіннівок «Англомовні країни»,відкритий урок «Подорож Великобританією», віртуальна екскурсія «Англійська мова – мова міжнародного спілкування», зустріч з американцями «Америка очима ліцеїстів», проектна робота «Визначні місця Лондона».

Вчителі презентували свій  творчий  педагогічний матеріал навчально-виховного заходу « Вишиванка на подіумі» у журналі «Відкритий урок: розробки, технології, досвід», який серед  сотні одержаних  найрізноманітніших  матеріалів  від освітян редакція відмітила як один з найкращих і запропонувала для розповсюдження передового педагогічного досвіду України. Отже, пишаємося нашими колегами  не лише в щоденній клопіткій праці, а й на сторінках професійних  журналів.

Хто з учителів не замислюється над тим, чи дійсно їх матеріали варті уваги широкої громадськості? Наскільки вони корисні для широкої педагогічної спільноти? Дати відповідь на ці запитання нам допомогла професійна редакція національного науково-методичного журналу.

Результатом методичної роботи і демонстрацією творчих здобутків вчителів методичних комісій є педагогічна рада. Кожному засіданню педагогічної ради передує серйозна підготовча робота, яка проводиться в рамках методичних тижнів. Організація методичної роботи з виходом на педагогічну раду не лише забезпечує системність і цілеспрямованість внутрішньо ліцейської методичної роботи, але й значно підвищує результативність самої педагогічної ради, її рішення не приймаються формально. Педагогічна рада,проведена в грудні, у вигляді майстер-класу з скрайбінг презентацією  «Наш ліцей – ліцей великих можливостей» є логічним продовженням розпочатої в колективі роботи.

На зимовому засіданні методичної комісії гуманітарних дисциплін обговорено план роботи на ІІ семестр 2014/2015 навчального року та внесено ряд пропозицій, серед яких вагомим є активне впровадження в педагогічну діяльність інноваційних технологій: проектна робота, інтерактивні методи, особистісно  орієнтоване навчання.

Плідним видався для вчителів перший семестр цього навчального року. Педагоги за покликанням розуміють, що професійна майстерність потребує постійної праці над собою. Що принесе нам і чим здивує новий рік,покаже час. А ми нетерпляче чекаємо на нові знайомства,творчі зустрічі й відкриття дитячих талантів.

Підготувала :  голова методичної комісії гуманітарних дисциплін Корнійчук О.С.

КОЛІФКС 2007.
Всі права застережено.