Новини

Новини /
на головну мапа сайту контакти

ПРОГУЛЯНКА ЧАРІВНИМ ПАРКОМ





9 жовтня 2014 року ліцеїсти навчальної групи № 13 відвідали дендропарк «Олександрія». Екскурсія справила на дітей глибоке, позитивне враження. Ця перлина садово-паркового мистецтва має надзвичайно цікаву історію, яку повідала під час прогулянки парком вихователь групи – Храмцова Олена Василівна.  

 Ліцеїсти були зачаровані неповторними осінніми барвами природи, невимовною і навіть таємничою красою пейзажів, водоспадів, фонтанів, скульптур, спогляданням рідкісних рослин, вікових дерев, кожне з яких має свою цікаву історію. 


  Олена Василівна надзвичайно цікаво розповідала про історію заснування парку. Вихователю настільки вдалося передати чарівливу атмосферу дендропарку, його історію, що під час розповіді здавалося, що дух самої графині Браницької витає тут.  

 Нещодавно на території парку відкрився зоопарк. Там ліцеїсти побачили різні види тварин – це єноти, страуси, вовки, лисиця, фазани, білочку та інші. Діти з великою цікавістю та захопленням спостерігали за ними.

  Завітали юні мандрівники і до української хатини, де хлопці мали змогу відчути себе справжніми козаками із шаблею в руках, а дівчата – гарними україночками. 

 Наприкінці прогулянки на питання ліцеїстів: «Якої пори року найкраще приїхати?» Олена Василівна відповіла: «Краще і восени, і взимку, навесні і влітку! «Олександрія» чарівна і неповторна у будь-яку пору року.

  Ліцеїстам сподобалась екскурсія до парку, а головне – в них є бажання сюди повернутись. 

  Історія створення парку «Олександрія»:

  На прикінці XVIII століття король Август Станіслав Понятовський подарував місто Біла Церква великому коронному гетьману Польщі Ксаверію Браницькому, який у 1781 році одружився на племінниці Григорія Потьомкіна, Олександрі Енгельгардт . Вона отримала садибу в Білій Церкві в подарунок від свого чоловіка. Саме Олександра Василівна, слідуючи новій моді, вирішила створити ландшафтний парк, який і був названий в її честь – «Олександрія».

   На території парку була побудована резиденція роду Браницьких і багато інших архітектурних споруд: Царський павільйон, в якому жили гості Браницьких – члени царської сім'ї, Танцювальний павільйон, колонада «Луна», павільйон «Ротонда», «Руїни», «Китайський місток», джерело «Лев» і ін. Загальна площа парку - 201,5 га. Це найбільший і найкрасивіший парк Європи. На його території росте більше 600 різних форм і видів чагарників і дерев, а також більше 700 видів трав'янистих рослин.   

Храмцова Олена Василівна, вихователь 13 групи

КОЛІФКС 2007.
Всі права застережено.