Новини

Новини /
на головну мапа сайту контакти

Зустріч з поетом-гумористом

Весна - поетичний час року. Вона дарує людині радість і натхнення. І весняні свята теж наповнені поезією: 8 Березня, Всесвітній день поезії, День театру, День гумору.

У переддень цих свят до нас завітав поет-гуморист Леонід Іосифович Гажала. Слухачами і співрозмовниками поета були ліцеїсти першого та другого курсів. Вражаючою була розповідь поета про свою армійську службу, яка супроводжувалася красивими ліричними віршами. А всі труднощі свого життя поет переживав завдяки тому, що почуття гумору допомагало йому помічати в них і комічні сторони. Леонід Іосифович читав свої вірші напам'ять, вони лилися плавно і легко, часом викликаючи вибух сміху, і сам поет сміявся разом з учнями.

Гумористичні вірші особливі, вони поєднують у собі і тонку іронію, і сатиру, а головне - добродушно-глузливе ставлення до дійсності. На цій зустрічі наші ліцеїсти переконалися, що поезія може бути і веселою, і цікавою, що це не просто література, а особливий вид мистецтва, покликаний пробуджувати почуття, емоції, давати заряд гарного настрою.

Інформаційна довідка.

Ви про дечим забавно смієтеся, в той же час оточуючі не бачать обставин для реготу, навпаки, вони сміються, а вам це забавним не здається. Чому так відбувається, чому ми реагуємо на гумор по-різному? Що нас примушує сміятися? Почуття гумору або щось інше? З цього питання написано багато книжок, але до загального погляду дослідники так і не прийшли.

Є речі і явища, над якими сміються всі або хоча б більша частина людей. Спробуємо поділити те, над чим ми сміємося, на види. Регіт може викликати якийсь тямущий вираз, яке сприймається нами, як гумор. Сюрприз або приємна несподіванка також можуть викликати веселощі і регіт. Хоч якийсь смішна ситуація, фарс, гра слів, каламбур, пародія на інших людей — всі ці речі стають передумовою реготу, сприймаються як гумор.

Сатира — це також одна з форм гумору, яку творці вживають для того, щоб показати безглуздість якихось актуальних ситуацій. Є також драматичність і сарказм, які ми використовуємо проти когось або хтось вживає проти нас.

І на закінчення про наші враження:

- Вірші сподобалися, було дуже смішно.

- Виявляється, гумористичні вірші добрі.

- Леонід Іосифович висміював своїх кривдників, а образи зовсім не відчувалося.

- Гумористичні вірші хороші, їх не нудно слухати.

Бібліотекар Тетяна Петрівна Бабенко

 

Ми можемо насолоджуватися гумором, який проявляється в різних формах і сміятися з різних приводів. Якщо у нас є почуття гумору, ми реагуємо на нього веселощами і реготом.

КОЛІФКС 2007.
Всі права застережено.