Новини

Новини /
на головну мапа сайту контакти

УВАГА! Розпочинаємо новий навчальний рік


Запрошуємо на УРОЧИСТУ ЛІНІЙКУ,

присвячену ДНЮ ЗНАНЬ, яка відбудеться

1 вересня о 11-00.

1 вересня завжди символізує собою початок нового етапу в плідній роботі педагогів, осягненні учнями законів науки і суспільного життя, дивовижного світу знань і відкриттів.

День знань має важливе значення для кожного учня, адже людина і її інтелектуальний потенціал є головним багатством країни, а освіта - ключовим пріоритетом.

День знань - особливе свято: добре, світле, оптимістичне. З цього дня у кожного з нас починалася або починається важка, але дуже захоплююча дорога.

Для наших першокурсників цей навчальний рік є найважливішим. Кожен з учнів спробує отримати радість навчання у нашому закладі, і головне - мотивацію до успіху. Від цього залежать подальші кроки у ліцейському спортивному житті. І особливо щасливий у своїй долі буде той, кому зустрінеться тренер, який розвине захопленість до спорту та перемог, вчитель, який зможе дати  необхідні  знання, вихователь, який стане близькою людиною на довгі чотири роки навчання.

Давньогрецький філософ Платон не випадково говорив про професію вчителя - «... ця посада набагато значиміше найвищих посад у державі». У ліцеї - чудові вчителі, віддані ентузіасти своєї справи. Завдяки їх педагогічній майстерності розкриваються таланти юного покоління, зростає спортивний потенціал нашої країни. 

У цей перший день осені - день набуття нових знань, бажаємо всім, хто навчається, навчає, успішної співпраці та взаємної поваги. Ліцеїстам - працьовитості, допитливості, наполегливості, впевненості у своїх силах і підкорення нових спортивних вершин,  педагогам ліцею бажаємо мудрості й терпіння, творчого настрою в роботі, щастя і благополуччя,  батькам - гордості за своїх дітей.

 З Днем знань, друзі! У добру путь!

Це цікаво знати про...

СПОРТ

Як зустрічають новий навчальний рік в різних країнах світу

НАВЧАННЯ

А чи знаєте ви, що на перших сучасних Олімпійських іграх, американський спринтер Том Берк виявився єдиним спринтером, що використав низький старт. Завдяки цьому, він і виграв дистанції 100 м і 400 м, і став дворазовим чемпіоном Ігор 1896 року. До цього бігуни навіть на короткі дистанції стартували з високого старту.

 

Але треба визнати, що ідея низького старту належить не Берку, а іншому американцеві - Чарльзу Шеріллу, який застосував низький старт ще в 1888 році. Подорожуючи по Австралії, Шерілл і його тренер звернули увагу на такий цікавий факт: кенгуру перед стрибком пригинається до землі, а потім швидко розпрямляється, посилаючи тіло вперед. Такий стрімкий старт дозволяє і тварині, і спринтеру виграти кілька митей, таких дорогих на коротких дистанціях!

 

Насправді, подібних речей в навколишньому світі дуже багато - треба лише придивитися,  і не обов'язково їхати на інший материк. На жаль, люди не надто часто звертають увагу на такі важливі, хоч і дрібні, явища.

 

Джерела: sportguns.ru; citykon.ru; Wikipedia (Tom Burke).

  Для всіх жителів України 1 вересня - особливий день. Навіть ті, хто давно закінчив школу, відчувають атмосферу свята. Разом з нами 1 вересня починають вчитися в Росії, Білорусії, Прибалтиці, Чехії, у В'єтнамі, в Китаї.

  У Болгарії школярі та студенти приступають до занять 15 вересня, у Польщі та Італії - 1 жовтня, а в Японії - 6 квітня. У країні висхідного сонця початок навчального року приурочили до цвітіння сакури. Тепло, красиво, а головне, на думку японських мудреців, налаштовує на отримання знань.

В інших країнах ситуація ще найбільш незвичайна  - там взагалі немає фіксованої дати початку навчального року. У Німеччині, Іспанії, Франції, Швеції, США та багатьох інших державах діти з різних провінцій (штатів) починають вчитися в серпні-жовтні, а в Австралії - навіть у лютому. Більше того, всередині адміністративної одиниці від року до року дата «плаває». В минулому році заняття там почалися 15 серпня, а в цьому стартують 13 вересня. А наприклад в Дрездені (земля Саксонія) діти вже навчаються - вони пішли до школи 20 серпня. З чим пов'язані зміни у графіку, батьки і діти, як правило, не знають.
Але, звичайно, початок навчального року в різних країнах відрізняється не тільки датами, а й святковими традиціями.   

Ближче всіх до нашого розуміння свята знань підійшли в Японії, Китаї та В'єтнамі.
Діти приходять до школи з батьками, несуть квіти. Проходить урочиста лінійка і один-два святкових уроку, - розповідає головний редактор газети корпорації «Техноком» Хоант Туан Ву, який закінчив школу в Ханої (В'єтнам). Хіба що у В'єтнамі замість першого дзвоника звучить перший барабан. У кожного навчального закладу є свій великий барабан, який на свято виносять на площу перед школою.

Але США, як водиться, поза конкуренцією. Тут перший навчальний день виглядає як спортивне шоу.

 В Америці дуже багато уваги приділяють спорту, тому в перший день занять відбувається щось на зразок параду спортивних секцій школи. На стадіон виходять шкільні команди з американського і європейського футболу, баскетболу, гольфу у своїх клубних формах. Обов'язково - група підтримки дівчаток. У всіх школах Іллінойсу заняття починаються 16 серпня. Стадіон у цей день збирає близько п'яти тисяч глядачів. Враховуючи, що в самому містечку живе менше трьох тисяч, можна однозначно сказати - перший день навчального року тут дуже люблять.

Історія питання
У нашій країні традиція починати навчання 1 вересня існує кілька сотень років. Раніше в цей день святкували Новий рік. А оскільки перші школи були при церквах, то і навчання в них починалося з нового року. Потім державна влада від церкви дистанціювалася, однак традицію йти в школи 1 вересня залишила.

 

1650 році 58-річний єпископ протестантської общини Чеських братів - він же великий педагог і гуманіст ХVII століття - Ян Амос Коменський придумав геніальну систему масового "навчання всіх і всьому". Тобто, фактично придумав нашу з вами школу.

Він вперше розсортував учнів за віком по класах; він розрізав грамоту на декілька учбових дисциплін; написав перший підручник; ввів поняття: "учбовий день", "урок", "оцінка", "вправа". Встановив єдиний день початку занять - щоб дітей в школу приймати не коли завгодно, але лише один раз в рік, "краще восени... і вести їх весь рік, нікого вже не приймаючи і не відпускаючи".

Вважається, що він придумав і канікули ... але, що стосується канікул, та поява їх в університетському житті мала сувору причину – чуму. Саме вона кожне літо викошувала значну частину міського населення Європи, і, щоб хоч в якійсь мірі уникнути епідемії, магістри придумали…канікули.

Слово «школа» походить від грецького слова «сколе», що означає «дозвілля». Таких шкіл, які ми звикли бачити зараз, в Стародавній Греції не було. Філософи та їх учні збирались у вільний час разом і сперечалися з різних питань.

У 1565 р. з'явився перший буквар для навчання дітей, виданий першодрукарем Іваном Федоровим.

1 вересня йдуть в школу діти ще 122 країн – вся Америка і Європа. 1 січня навчальний рік починається в 43 країнах. У 16 країнах він починається в березні, а в 10 – в серпні.

У Японії навчальний рік триває з 1 квітня по 1 березня. Діти відпочивають всього один місяць. Один місяць відпочивають також в Індонезії (у січні) та в Індії (у квітні). У Норвегії та Мозамбіку канікули тривають 2 місяці. У Аргентині, Еквадорі, Панамі, Сіднеї учні відпочивають аж 4 місяці.

У різних країнах існують різні системи оцінки знань учнів. Якщо в Росії, Угорщині і Югославії 5 – найвища оцінка, а 1 – найнижча, то в Чехії все навпаки. У школах Голландії та Румунії ставлять оцінки від 1 до 10. У Франції в ліцеях введена 20-бальна шкала оцінювання.

КОЛІФКС 2007.
Всі права застережено.