Новини

Новини /
на головну мапа сайту контакти

Таємниця театру

Кожен із нас грає свою роль протягом життя, короткого чи довгого, - це вже як доля визначить, але створити драму, яка захопила б тисячі й тисячі глядачів,не кожному під силу. На це спроможні лише одиниці, може, десятки, і називають їх драматургами. 

В Київському обласному ліцею-інтернату фізичної культури і спорту відбулося свято «Таємниця славетних творців сценічного мистецтва», яке розповіло про Квітку- Основ'яненко, одного з корифеїв українського театру, Антона Чехова, неперевершеного новатора російської драми та Леся Курбаса.

В нашому місті культурним осередком є музично-драматичний театр ім.. Панаса Саксаганського, родоначальником якого є Лесь Курбас. Сподвижницька діяльність театрального діяча розпочиналась на Білоцерківщині на початку ХХ століття. Знамитим був приїзд майстра в 1923 році. Цього разу він організував тут театральну майстерню «Березіль 3». У 1925 третя театральна майстерня перетворилася в робітничо-селянський театр, якому в 1928 було присвоєно ім’я Леся Курбаса.  Проте цей театр проіснував не довго, бо вже на початку 30-х років почалися репресії проти Леся Курбаса. У 1937 році делегація акторів завітала до народного артиста України Панаса Саксаганського і попросили дати згоду назвати театр його іменем. З того часу Білоцерківський музично-драматичний театр і носить ім’я видатного українського театрального діяча.

Яскравим представником української драматургії, основоположником художньої прози в новій літературі є Григорій Квітка-Основ’яненко. Через усю його творчість проходить просвітительські думки. Його дім завжди був притулком науки і мистецтва, де часто перебували літератори, актори, художники. Як відомий драматург Квітка-Основ’яненко прославився п’єсою «Сватання на Гончарівці».

Ліцеїсти Перевертун Євген, Пономаренко Ірина, Чуть Владислав, Макаренко Олег та Гаюк Олександра в інсценізації п’єси передали характери героїв, думки, почуття та іскрометний гумор.

Важливим внеском до оновленого театру є творчий доробок російського драматурга Антона Чехова. З його творчістю легко спілкуватися, він вміло розкриває всі порухи слов’янської душі, її таємниці. Актори-аматори Шпак Юрій, Тимошенко Олександр та Вороніна Олександра яскраво передавали в інсценізації п’єси «Чайка» настрої і бажання героїв.

Ведучі свята Дорошенко Яна та Сорока Сергій розповіли ліцеїстам про історію світового театру та запросили всіх до перегляду цікавих театральних дійств в Білоцерківському музично-драматичному театрі імені Панаса Саксаганського.

Свято підготували ліцеїсти  22, 23, 21, 32 та 41 груп, вчитель української мови та літератури Мельник Олена Анатоліївна  та вчитель світової літератури Корнійчук Олена Сергіївна. 

http://www.grif.kiev.ua/articles/9357.html

Про нас пишуть

    

КОЛІФКС 2007.
Всі права застережено.